Nog een reisdag naar Kyiv met het konvooi


 

Another day at the office: graaf onderweg met konvooi van 22 voertuigen naar Kiev

[ Nieuwsblad België   -  1 mei 2024]  

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240501_93195900?utm_source=ecosia]


De pickups zijn fraai omgebouwd naar evacuatievoertuigen voor directe inzet aan het front — © rdk

Een nieuwe maand, een nieuwe start? Voor graaf Renaud de Kerchove in elk geval wel, want deze ochtend is hij met zijn ‘fella’s’ van de 69th Sniffing Brigade vertrokken naar Oekraïne. Met het grootste konvooi trucks tot nu toe. Of hoe ieders kantoordag (of feestdag) er anders uitziet.Geert Herman
Over negen dagen start de lente-editie van de Tuindagen, maar dat is nu nog niet de grootste bekommernis van Renaud de Kerchove, die zich onverdroten blijft inzetten voor fundraising én levering van trucks - jeeps om te bouwen tot ambulances - voor aan het front in Oekraïne.Maandagmorgen pronkte hij tussen de bloemen.. op Brussels Airport, waar hij opnieuw vertrok naar de hub van de 69th Sniffing Brigade in Estland. Om er deze ochtend (1 mei, red.) met collega’s die ondertussen vrienden zijn geworden humanitaire hulp te bieden aan Oekraïne. “Voor de eerste keer is het een Dutch Battalion, in plaats van een Belgian Battalion geleid door Willemijn Kemp en Andy De Schipper. Nederland levert één voertuig, wij twee. Oud-VRT en VTM-journalist Marc Demesmaeker is een andere bekende Vlaming aan boord. Omdat we met zoveel zijn, vertrokken we deze ochtend (woensdag, red.) in vier groepen, vanaf 5 uur. Met telkens een half uurtje tussentijd”, vertelt de Beerveldse graaf.(lees verder onder de foto’s)

© rdk
© rdk

“Bij de fondsenwerving willen een aantal schenkers dat hun bijdrage gaat naar slachtoffers, en niet naar de oorlogsvoering zelf. Het is een gevoeligheid die hier en ook in Nederland heerst. Sniffing Brigade heeft technieken ontwikkeld om van gewone pickups zogenaamde ‘MedEvacs” of ‘medical evacuation vehicles’ te maken, om gewonden mee in relatieve veiligheid te brengen. Dat heeft mij laten beslissen om dit keer met zo’n voertuig te rijden”, klinkt het.Niet met lege handenNet zoals bij de voorbije missies, komt het gezelschap niet met lege handen toe in Kiev. In de enorme bagage van de graaf zitten Belgische wafels, Belgische chocolade, Duvel en Victoria-bier, eerste-hulp-producten, tot kaartjes van kinderen uit Kyra in Brugge. Alles om de moraal aan het front hoog te houden. Na de lange reis worden de voertuigen met inhoud afgeleverd aan een ‘special forces’-eenheid in een van de oudste kloosters in Kiev.

© rdk

Net voor de middag zit de tweede pitstop er al op, en rijdt het konvooi onder stralend weer al in Letland. Solidarity is het codewoord voor de MedEvac die door Renaud wordt bestudeerd, het opschrift Future4Ukrain  vat de boodschap van nog maar eens een hoopgevende missie het mooist samen.