In Haren en Groningen is een groep betrokken burgers die ondersteuning bieden aan mensen gevlucht uit Oekraïne. Door de pers worden wij 'De Sociale Brigade' genoemd. Wij zijn een groep mensen die elkaar weten te vinden op vraag of aanbod uit onze gemeenschap.

Een vraag kan uit alle hoeken komen, maar komt vooral van de mensen uit Oekraïne zelf (zie Verhalen). Van het leren van de Nederlandse of Engelse taal tot aan het vinden van een geschikte fiets of laptops voor schoolgaande pubers. Van toeleiden naar sport of muziek tot het vinden van werk of een woning. Van een luisterend oor bij verdriet of stress tot een gezamenlijk uitje en ontspanning (zie Activiteiten en Agenda). In toenemende mate ondernemen we met elkaar activiteiten om aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne.

Ook werkgevers, evenementen of andere instanties hebben ons het afgelopen jaar weten te vinden. We hebben veel samengewerkt met gemeente Groningen en verschillende organisaties om de vluchtelingen wegwijs te maken en te ondersteunen. 

Last but not least zijn er nog veel andere betrokken burgers in de samenleving die iets in de aanbieding hebben. Sommige mensen willen iets doneren voor mensen die nog in Oekraïne wonen. En sommigen bieden bijvoorbeeld hun diensten of inzet aan.

De Sociale Brigade is een groep mensen die de handen ineen heeft geslagen. Zie Leden om een aantal van onze leden te leren kennen. Iedereen is welkom om iets bij te dragen, jij ook! (zie F.A.Q.)

Want alle bijdragen zijn waardevol; de grote en de kleine. Wij hebben doorgaans geen idee wat voor een grote impact een ogenschijnlijk klein gebaar kan hebben en wat het voor een ander kan betekenen. We kijken om naar elkaar, dat is wat we doen. We proberen samen betekenis te geven aan het leven en aan elkaar.

Onze focus ligt op:

  1. Activiteiten organiseren voor en met Oekraïners in Nederland
  2. Integratie in Nederland stimuleren
  3. Inzamelingsacties organiseren en aandacht voor Oekraïne vragen
  4. Moreel support bieden aan mensen in Oekraïne