01 Apr
01Apr

Ik kom uit de regio  Kherson, die op dit moment bijna helemaal bevrijd is van de Russische invallers, maar ik heb de laatste 12 jaar van mijn leven in Kyiv gewoond. Daar was ik dus ook toen de Russen Oekraïne binnenvielen. Op 8 maart ben ik met mijn twee katten vertrokken om naar Nederland te gaan, in de hoop na 2 weken terug te kunnen. Maar er zijn nu al meer dan 400 dagen voorbij en ik ben nog steeds niet weer thuis…. 

Ruim een jaar geleden kon ik niet, maar wilde ik ook niet uit mijn land weg.  Er is namelijk geen beter land dan Oekraïne en dat zal er ook niet komen! Ik heb veel gereisd voor de oorlog en veel landen gezien. Maar reizen is net als in een spiegel kijken: je ziet dan pas hoe goed het thuis is. Oekraïne is een schilderachtig land met een rijke historische en culturele erfenis. Het is bekend in de wereld vanwege de unieke natuur, het vruchtbare land, de architectonische monumenten, het heerlijke eten en de vrijheidslievende bevolking. Het is ook een land met veel  geavanceerde digitale technologie, maar ook met ski- en strandresorts, ongelooflijk mooie blauwe luchten en vriendelijke , dappere en getalenteerde mensen. Oekraïne heeft heel ongelooflijk veel energie. En dat is precies wat ik erg mis… 

Nu ik al meer dan een jaar in Nederland woon, kan ik ook mijn ervaringen delen: 

Mensen: Lieve,  aardige,  vriendelijke en goede mensen. Het zijn mensen die zo maar heel veel glimlachen. 

Weer: Regen, regen, regen. Het is geen -20 in de winter en + 40 in de zomer!

Transport: Je kunt een grote auto hebben, maar het is moeilijk om die te parkeren. De verkeersregels zijn een beetje anders, maar er zijn veel camera’s. Files en een verplichte verzekering. Bovendien moet je verplicht een gevarendriehoek hebben. En als je die niet hebt, krijg je veel grappige vragen. Taxi’s kun je bijna helemaal vergeten. Maar ik heb er wel één gebruikt, want het is heel lastig om niet te doen wat je zo gewend bent. De goedkoopste vorm van transport is de fiets. Ik heb er een gekocht, maar hij is gestolen. Fietsen worden hier voortdurend gestolen… 

Wat vind ik leuk? Natuurlijk de wegen en dat het schoon is. Maar nog iets: Er zijn veel mensen met lichamelijke gebreken. Ik vind de houding tegenover hen mooi, omdat ze een gewoon leven kunnen leiden! Dat is een directe vorm van respect. En ik houd van de grootmoeders, die zijn zo lief. Het is hier geen vloek om oud te zijn, maar alleen een tijd waarin je alles wat langzamer doet!  

Ik ben Nederland dankbaar. De goede herinneringen zal ik mijn hele leven meedragen. En ik ben iedereen dankbaar die de Oekraïners ondersteunt. Die ondersteuning is het meest waardevolle dat me in Nederland is gebeurd. Ik kwam hier voor twee weken en ieder dag dacht ik dat ik naar huis zou teruggaan. En na een jaar ben ik nog steeds dezelfde Oksana die naar Nederland kwam voor 2 weken, die rondkeek en veel ervaringen opdeed om terug naar huis te gaan en ons land beter te maken.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.